CHLEBOVICKÉ BRAMBORY - Rozhovor č. 2

22.05.2013 18:20

Zemědělská Farma Libora Janečky a Lenky Chovancové

Jejich brambory putovaly do italské Modeny, do Londýna a běžně jsou roznášeny letuškami v charterových letech do turistických oblastí. Jejich dodávka při rozvážení brambor ujede za jednu sezónu stejný počet kilometrů, jako je obvod rovníku. Pěstují 12-15 odrůd a dle zájmu zákazníků testují 2-3 nové odrůdy každý rok. Kdyby seřadili řádky pěstované plochy do jedné linie, dostali by vzdálenost 1.000 km. V roce 2011/2012 byl objem jejich zpracovaných a vyexpedovaných brambor 3.000.000 kg, což je 120 kamiónů.  Po přepočtení - na každého občana ČR (včetně nemluvňat) připadala jedna porce. 

Pan Libor Janečka žije v Chlebovicích u Frýdku-Místku a zemědělství se věnuje od útlého mládí.


Paní Lenka Chovancová žije v Lysůvkách u Frýdku-Místku a zemědělství se věnuje 6 let.

 

Sledujete kvalitu brambor i mimo pracovní dobu, například na nákupu?

Libor: Jsem tím postižen, je to první místo v obchodě, kam směřuji.

Lenka: Ano, je to proto, abych měla přehled nejen o ceně, ale i o kvalitě, která jde na trh od konkurence.

 

Jak jste se dostal/a k práci zemědělce?

Libor: Příkladem a vedením rodičů. Děda byl sedlák. V mládí jsme byli vedeni k práci na poli a vychováni tak, abychom měli vztah k půdě.

Lenka: Když jsem hledala práci, tato byla jediná přijatelná a volná. (Smích) Velmi ráda pracuji s lidmi, vidím v tom osobní rozvoj, pracuji sama za sebe, proto nemusím brát ohledy na ostatní pracovníky, kteří nestíhají práci v mém tempu. Mám dobrý pocit, když prodávám zboží, na které je velmi dobrá odezva a to mne naplňuje. 

 

Co vedlo ke vzniku CHB?

Libor: Rozvoj vzájemné spolupráce s paní Chovancovou vedl k většímu množství pěstování brambor a tak nastala potřeba je realizovat, tedy prodat, a farmu více zviditelnit.

Lenka: Chtěli jsme, aby si zákazníci naši farmu lépe zapamatovali.

 

Co pro Vás CHB vlastně znamenají?

Libor: Dnes už hrdost a dobrý pocit, že se zákazníci vracejí, díky kvalitnímu zboží.

Lenka: Dítě, jehož budoucnost se musí neustále rozvíjet.

 

Jaká je Vaše náplň práce? Jak se mění v průběhu roku?

Libor: Na podzim je potřeba vybrat pozemky potřebné výměry vhodné pro pěstování brambor, následně objednat kvalitní sadbu v požadovaném sortimentu odrůd, zajistit potřebné množství hnojiv. Na jaře pak roztřídit a připravit sadbu k sazení, dopravit ji na pole, kde ji synové zasadí, pak spolu se synem sledujeme zdravotní stav rostoucích brambor a v případě nutnosti ošetříme proti plísním. Na podzim po ukončení vegetace se začínají brambory sklízet a mým úkolem je jednotlivým odrůdám přiřadit šarži a uskladnit je ve skladu. Od tohoto okamžiku až do pozdního jara brambory třídíme, balíme a expedujeme.

Lenka: Náplní mé práce je třídění brambor a jejich distribuce.

 

Už z názvu je patrné, že hlavním tahákem farmy jsou brambory. Můžete nám k nim něco říct?

Libor: Brambora neboli Solanum Tuberosum, patří nejen v Evropě, již od středověku k nejdůležitějším potravinám, které pomohly potlačit hladomor. V současné době, patří k nejčastěji konzumované potravině za rok. Člověk v průměru zkonzumuje 76 kg za rok. I díky tomu, jsme se zaměřili právě na brambory.

Lenka: Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Dělíme je do skupin podle upotřebení na konzumní, krmné a sadbové. Konzumní dále dělíme podle jejich upotřebení na salátové, přílohové a moučné (např. na těsta a smažení). Brambora je velmi výživná potravina s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů.

 

Máte krom brambor i další produkty prodeje?

Libor: Obiloviny – pšenice, ječmen, oves.

Lenka: Korálky (smích).

 

Kolik hektarů vlastně obděláváte?

Libor: V letošním roce jsme zasázeli brambory na 90 hektarech, přičemž 58 hektarů je naše vlastní výroba.

 

Kde se dají Vaše produkty sehnat? Prodáváte i na farmářských trzích?

Libor: Již třetím rokem prodáváme na farmářských trzích ve Frýdku-Místku a Třinci, avšak převážně z důvodu reklamy. Dále rozvážíme přímo do domácností, hlavně v Severomoravském a zčásti Zlínském kraji, brambory na zimní uskladnění. Třetí způsob odbytu je spolupráce s vybranými obchodníky, kteří prodávají pouze naše brambory a posledním způsobem je prodej přímo na farmě.

Lenka: Já bych řekla, že prodej na farmě je ten nejdůležitější. Zákazníci mohou vidět zpracování, a proto mají důvěru k našemu zboží.

 

Jak se liší pracovní tým zemědělce od toho v kanceláři?

Libor: Asi v tom, že všichni musí umět všechno. Zemědělec musí umět udělat pěstební plán minimálně na 2 roky dopředu a musí si umět spočítat ekonomiku. Správně odhadnout poptávku, výši tržeb a vědět, co brambora v období růstu potřebuje. Musí odhadnout požadavky trhu na skladbu odrůd a zajistit správné skladování. Znát příslušné normy týkající se nejen expedice a prodeje, nýbrž pěstování a zacházení s chemickými přípravky. Úplně nejdůležitější ze všeho, je však s maximální možnou dokonalostí brambory vytřídit a tím předejít případným reklamacím.

Lenka: Zemědělec má velmi raný začátek pracovní doby a velmi pozdní ukončení pracovní doby. Dále musí být naplno oddán této práci.

 

Jaká je tedy Vaše pracovní doba?

Libor: Začátek pracovní doby je přizpůsoben množství poptávky - od 4 až 6 hodiny ranní do 18 až 24 hodiny večerní. S přestávkou na oběd a svačinu.

Lenka: Začínáme s rozedněním a končíme se setměním. Protože jsme křesťané, alespoň neděle je pro nás svátečním dnem odpočinku.

 

Konzumujete ty nejkvalitnější brambory nebo spíše ty, co zbydou, protože Vám je jich líto?

Libor: Konzumujeme brambory všech odrůd, poněvadž potřebujeme průběžně znát jejich kvalitu a vlastnosti, ale pro tento účel se vždy vybírají brambory nestandartní či poškozené.

Lenka: Domů nosím to, co mi zbyde v autě. (smích) Případně to, co nasbírám za kombajnem (smích) nebo to, co se mi líbí při třízení. Každý brambor si musím ukrást (smích).

 

Změnili se za Vaši kariéru zákazníci? Dbají více o kvalitní potraviny?

Libor: Od roku 1993, kdy začalo pěstování brambor být mým hlavním povoláním, počet zákazníků každým rokem narůstá z důvodu, že jim naše brambory chutnají a vědí, odkud pocházejí.

Lenka: Samozřejmě. Lidé pochopili, že brambory, které jsou pěstovány s láskou, musí uspokojit i náročného zákazníka.

 

Jsou brambory ze supermarketu stejně kvalitní jako ty vaše?

Libor: (smích) Raději bez komentáře.

Lenka: Vzhledem k tomu, že brambory prodávají a pěstují kvantitativně, nemůžou odpovídat kvalitě.

 

Jaká je vaše konkurence v tomto kraji?

Libor: Konkurence je po smrti. (smích)

Lenka: Z vlastní zkušenosti z farmářských trhů, kdy na náměstí prodává brambory šest prodejců, jsme jediní, kteří vyprodají veškeré přivezené zboží a ještě ho musí i doplnit.

 

Je těžké se udržet?

Libor: Ano, je to těžké, protože v poslední době jsou lidé manipulování klamavou reklamou s nízkými cenami v supermarketech, dále jsou atakováni pouličními a přicestnými prodavači polských brambor s označením: "Brambory z Vysočiny". Státní kontrolní orgány tyto lidi neumí vyselektovat. Brambora je velice náročná plodina, v naší republice s náklady 80-90 tisíc na hektar. V Polsku se tyto náklady pohybují na 60 %, díky dotační politice státu. Pak na společném trhu vzniká problém. Zatím jediným kladem pro nás je, že v Polsku nepěstují dostatečné množství odrůd, které naši zákazníci požadují.

Lenka: Je těžké se udržet, aby člověk neseřval svého zaměstnavatele (smích). S kvalitním zbožím není problém se udržet.

 

Co pro Vás znamená dělat své povolání opravdu kvalitně?

Libor: Zachovat si čest a nepodvést zákazníka.

Lenka: Vložit do toho své srdce a své ruce naplno.

 

Proč by měl zákazník nakoupit právě u Vás?

Libor: Protože ten, kdo nakoupil, přišel vždy znovu. Případná reklamace se pohybuje pod jednou promile zákazníků a to pouze z neznalosti vlastností odrůdy.

Lenka: Protože se snažíme dělat brambory tak, jak nejlépe dovedeme, tedy s minimálním chemickým ošetřením, takříkajíc - na hnoji - postaru. Slovy našich zákazníků: "Tam, kde končí kvalita našich brambor, začíná kvalita všech ostatních."

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Libor: Vize do budoucna? Rozšířit počet zákazníků, kterým budeme rozvážet brambory přímo do domu. Dále zrealizovat loupárnu brambor pro zpracování poškozených, ale především kalibrovaných hlíz, jejich předvaření a expedici přímo do domácností.

Lenka: Zajistit kvalitní brambory pro maximální množství obyvatel.

 

Speciální dodatek.

Lenka: Jestli nedostanu prémii, tak se naštvu a začnu pěstovat rýži. (smích)

 

Ráda bych oběma poděkovala za čas, který si na mě udělali. Přeji mnoho spokojených zákazníku, úrodnou půdu a oddané zaměstnance. Vy milí čtenáři, se příští pondělí můžete těšit na další z řady osobností, které svou práci dělají kvalitně a s láskou.

 

Kontakt:

Chlebovické brambory

Bývalý areál JZD v Chlebovicích na ulici Příborská
Mapa Zde !

608 612 763

lenkachovan@seznam.cz

https://www.chb-brambory.cz/

 

 

 

Diskusní téma: CHLEBOVICKÉ BRAMBORY - Rozhovor č. 2

drug interaction charts

ElliotRer 07.12.2020
colgate herbal [url=https://www.bizcommunity.com/Profile/Comprarstilnoxsinrecetapor]https://www.bizcommunity.com/Profile/Comprarstilnoxsinrecetapor[/url] health care application

odruda brambor

Marie 26.10.2015
Dobrý den dneska jsem si od Vás koupila brambory,jsou vynikající,ale nevím odrudu,protože manžel pytlíky od brambor zlikvidoval,moc prosím jaké máte odrudy napíšte,jsem Vaším stálým odběratelem a ještě bych si přikoupila jméno sem znala,ale zapomněla,. děkují moc Marie.

Zkušenost několika roků.

Ing.Karel Korbáš 07.09.2015
Když brambory,tak jedině od pana L.Janečky. To opravdu extra třída.

Přidat nový příspěvek