Kyselkavý dezert pro horké letní dny

21.05.2013 14:02

Kynutý Rebarborový dezert na plech
s drobenkou a tvarohem

Sezóna rebarbory je již v plném proudu a já tedy peču první ze slibovaných dezertů. Do kdy trhat rebarboru a jak ji vlastně zpracovat se dozvíte v předchozím díle nazvaném: 

 Rebarbora - Zelenina alá ovoce  .

Drobenkové dezerty na plech pro mě byly vždy něco podřadného. Byla to buchta co dům dal a udělaná co nejrychleji. Ačkoliv sem chtěla začít něcím podle mě jednoduchým, hnětení těsta však pěkně potrápilo mou svaly neobalenou paži :). Nenechala jsem se odradit fámy o složitosti přípravy a konečný výsledek opravdu stál za to !

 

A tady už je postup s Fotoreceptem:

V menším hrnci si lehce zahřejeme 100 ml mléka (do vlažna - nesmí se přehřát), přidáme zarovnanou lžičku cukru a 15 g droždí, které jsme si rozdrobili. Kvásek necháme kynout (V teple - neměli by být otevřené okna). Do mísy postupně přidáme 200 g polohrubé mouky, 1/4 ČL soli, 40 g cukru (krupice), 50 g změklého másla (nebo oleje), žloutek a část citrónové kůry, poté přilijeme předpřipravený kvásek. Nemícháme. Kvásek totiž dobře kyne s cukrem. Necháme chvilku odležet.

Zatímco těsto odpočívá, uděláme si drobenku. V míse smícháme 100 g polohrubé mouky, 30 g cukru (moučka), lžičku vanilkového cukru (nebo 8g sáček), citrónovou kůru na ovonění a 40 g másla (nebo oleje) Vše dlaněmi smísíme a později drolíme, aby nám nezůstaly velké hrudky. Tímto je drobenka hotová.



Konečně nadešel čas se do těsta pustit. Vše vařečkou pečlivě smícháme, jakmile je těsto celistvé začneme hníst. Vařečkou podbíráme těsto směrem k sobě, dokud se nezačnou tvořit bublinky a těsto se přestane přilepovat k míse (nám se ke skleněné míse přilepovalo, použijte třeba plastovou). V tu chvíli je těsto připraveno na vykynutí. Těsto přikryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo. Správně by mělo kynout okolo 2 hodin, nemáte-li čas, můžete jej zpracovat i dříve.

Těsto nám krásně vykynulo a zvětšilo se. Troubu si zapneme na 200° C, aby se nám krásně předehřála. Plech vymažeme papírem, který nám zbyl z másla, posypeme moukou. Mouku rozprostřeme třesením a nakláněním. Vyměřený pečící papír si lehce posypeme moukou a těsto vyválíme (nemělo by se však válet moc dlouho). Poté těsto s papírem otočíme a položíme na připravený plech, papír opatrně sloupneme a těsto ještě prsty dorovnáme k okrajům. Lenivci mohou vložit papír přímo na plech, nebo těsto rovnou prsty rozproztřít bez použití pečícího papíru.


Zhruba
1,5 kg Rebarbory jsem na noc zasypala 700 g cukru, podle návodu zde. Z rebarbory slijeme šťávu a kousky navrstvíme na těsto v hojném počtu. Chcete-li mít dezert ještě o trochu chutnější, můžete pod vrstvu rebarbory dát džem s kousky ovoce nebo k ní přidat jiné ovoce. My dělali půl čisté rebarbory a půl s domácím třešňovým džemem. Poté jsme posypali posypkou a pekli zhruba 25 minut do zlatova na již zmíněných 200°C.

Tento dezert můžete jíst jen tak k čaji nebo kávě, rebarbora by se však měla konzumovat s mléčným výrobkem, proto smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a každé dva kousky ozdobte lžící tvarohu a snítkou máty. 

Dobrou Chuť!

 

Diskusní téma: Kyselkavý dezert pro horké letní dny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek