MATULA ZAHRADNICTVÍ RYCHALTICE - Rozhovor č. 3

03.06.2013 14:41

Zahradnictví Ing. Přemysla Matuly
RosteKvete Ing. Miroslava Matuly

Květinářství Matulová

 

Výhodou Rychaltic je, že zde naleznete tři kvalitní firmy na jednom místě, takový rodinný zahradnický komplex.
Matula Zahradnictví Rychaltice, Květinářství Matulová a firmu Roste Kvete.


Ing. Přemysl Matula žije v Rychalticích u Frýdku-Místku a zahradničení se věnuje
od svých 10 let.

 

 

Napadlo Vás někdy, že byste chtěl dělat něco jiného?
Jako dítě jsem měl různé sny. Bavila mne jaderná fyzika (smích). 

 

Jak jste se dostal k práci v zahradnictví? Co vedlo ke vzniku?
Zahradnictví založil můj otec dne 15. března 1939. Má tedy dlouhodobou tradici. Já se do zahradnictví narodil, od malička jsem v něm pomáhal. V 15 letech jsem nastoupil na učiliště a u zahradničení už zůstal.

 

Co pro Vás vlastně znamená mít vlastní zahradnictví?
V dnešní době rozhodně jistotu práce, svobodu a taky to, že se můžu rozhodovat podle sebe.

Jaká je vaše náplň práce? Jak se mění v průběhu roku?
Celoroční zahradničení. Začínám ke konci ledna výsevem mladých rostlin, poté přepíchávám a pěstuji. Na konci dubna vrcholí má práce prodejem, který trvá až do června. Následuje výsadba Chryzantém, Macešek a příprava na Památku zesnulých či lidově dušičky. Na konci podzimu je důležité zazimování. Mini vrcholem prodeje kromě dušiček jsou Vánoce, kdy stoupá poptávka po vazbě květin a svícnech, které můžete zakoupit u manželky v květinářství. V průběhu celého roku nakupujeme a prodáváme květiny, které se v republice již nepěstují.

Na jak velké ploše se rozkládáte?
Zahrada má okolo 3. 000 m2.

Jaké jsou Vaše hlavní produkty prodeje?

Rozhodně letničky a sadba pro balkónové rostliny. Máme široký sortiment balkónových a zahradních rostlin, zeminy, dále sadbu zeleniny (rajčata, papriky, kedlubny, květák, zelí, salát), také bylinky (rozmarýn, naťovou petržel, pažitku, tymián, oregano, saturejku, mátu aj.), a dalším produktem jsou smuteční a dušičkové vazby jako například věnce, květiny na rakev a umělé kytice.

 

Ve firmě RosteKvete je to pak prodej okrasných rostlin a dřevin, kompletní péče o zahradu, od založení trávníku a zahrad přes následnou péči (sekání, hnojení, zastřihávání), až po rizikové kácení stromů.

 

Nakupujete do vazeb všechny květiny nebo si i nějaké vypěstujete?
Ano, květiny jako jsou Chryzantémy, Slunečnice nebo Panicum (ozdobná tráva) si dokážeme vypěstovat sami. Naprostá většina květin se však nakupuje.


 

Je pro zákazníky důležitější kvalita nebo cena květin prodávaných z květinářství?

Určitě kvalita. Často vidím, že lidé sáhnou raději po kvalitní rostlině či květině, přestože je dražší, než by si vybrali tu horší, jenom proto, že je levnější. U květin totiž vidíme kvalitu již na první pohled, na rozdíl například od potravin, na kterých si musíte nejdříve přečíst etiketu.


Mají zákazníci přesnou představu o konečné vazbě nebo dají na Vás?

Máme zákazníky, kteří mají přesnou představu, jak by měla konečná kytice vypadat. Často se od nich přiučíme novým kombinacím, které by nás jinak nemusely napadnout. Ale jsou i zákazníci, kteří dají na naše zkušenosti a fantazii.

Kde se dají Vaše produkty sehnat? Prodáváte i na farmářských trzích?
Již jsme měli nabídky, abychom prodávali na farmářských trzích, ale termíny se nám často kříží. Prodáváme zatím jenom u nás v Zahradnictví v Rychalticích.

 

Změnili se za vaši kariéru zákazníci?
Hlavním problémem bývá, když si zákazníci na zahradu pořídí velkého psa. Ten jim květiny vyhrabává, pošlape a močí na ně. Tito psi zvládnou jejich majitele dokonale odradit od dalšího pěstování a zahrádkaření. Možná i toto byl důvod, proč se začaly daleko více prodávat balkónové rostliny. (smích)

Jaká je vaše konkurence v tomto kraji?
V blízkém okolí jich moc není. Celkově v kraji už toto číslo narůstá. Avšak řídíme se mottem: "Když člověk nemůže konkurenci zničit, musí ji využít". Občas tedy dokážeme spolupracovat.


Je těžké se udržet?
Proti supermarketům a polským prodejcům se to může zdát těžké. Avšak v rámci lokálních pěstitelů spíše spolupracujeme.

 

Pomáhá Vám rodina?
Jistě, jsme rodinná firma a navzájem si pomáháme. Syn je k zahradničení veden od malička. Manželka začala roku 1979 a přímo zde v květinářství je od roku 1992.

Co pro Vás znamená dělat své povolání opravdu kvalitně?
Zahradnictví je moje vizitka, dělám tedy svou práci čestně, odpovědně a chci si udržet spokojené zákazníky, díky poctivým výrobkům.

 

Proč by měl zákazník nakoupit právě u Vás?
Snažíme se vždy všem zákazníkům vyhovět. Máme dlouhodobé zkušenosti, jsme ochotní, flexibilní a důležitá je rychlost služeb. V neposlední řadě je příjemné jednání a přímý kontakt se zákazníkem.

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Zkvalitnit a upravit vzhled okolí skleníků.

 

Ráda bych poděkovala Ing. Přemyslu Matulovi a Ing. Miroslavu Matulovi za čas, který si na mne udělali, dále za skvělé a krásné květiny, které jsem dostala jako základ pro mou budoucí zahradnickou činnost. Přeji mnoho spokojených zákazníků a úrodnou půdu. Vy milí čtenáři, se příští pondělí můžete těšit na další z řady osobností tohoto kraje, dělající svou práci poctivě, kvalitně a s láskou.

 

Kontakt:

Matula Zahradnictví Rychaltice
Ing. Přemysl Matula

Rychaltice 132, Hukvaldy
558 699 825
zahradnictvi.matula@seznam.cz


RosteKvete
Ing. Miroslav Matula

Rychaltice 132, Hukvaldy
+ 420 603 524 233
mmatula@rostekvete.cz
www.rostekvete.cz

Diskusní téma: MATULA ZAHRADNICTVÍ RYCHALTICE - Rozhovor č. 3

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek