PIVOVAR U KONÍČKA - Rozhovor č. 4

09.06.2013 17:32

HOSTINEC A PIVOVAR U KONÍČKA

Velmi oblíbený podnik, ve kterém si na své přijdou kuřáci i nekuřáci. Na kole Vás sem dovede "Pivní stezka Beskydami" a nebojte se vzít i děti, které se zabaví na dětském hřišti. K pivu si můžete dát nějakou sezónní specialitu (Steakové hody, Tvarůžkové hody, …) nebo si tady rovnou uspořádat vlastní oslavu. Ale hlavně, se zde vaří a čepuje opravdu kvalitní pivo, vyráběné jen z těch nejlepších originálních ingrediencí jako je Moravský slad, Žatecký chmel, kulturní kvasnice a pramenitá voda z Beskyd.

 

Ing. Vít Ulman je obchodním zástupcem pivovaru U Koníčka a jeho práce
je jeho koníčkem, jelikož rád šíří osvětu o pivu.

 

Jak vznikl název U Koníčka? Provozujete i jízdárnu?

Ne, jízdárna tady není. Tento název však spojení s živými koňmi opravdu má, protože majitelé vlastní 2 koně, kteří zde mají obrovský výběh.

 

Jak dlouho je pivovar na trhu a co vedlo k jeho vzniku?

Dříve uznávaní výrobci přešli na kvantitativní výrobu a jejich piva začaly chutnat tak nějak stejně. Poptávka po kvalitním pivu rostla a roku 2006 byl založen pivovar. Cílem bylo vařit kvalitní pivo pro přilehlou hospodu v souladu s přírodou tak, aby si zachovalo všechny vitamíny. Díky velké poptávce jsme rozšiřovali a letos v březnu rozjeli novou výrobnu.

 

Jak jste se dostal k práci obchodního zástupce v pivovaru?

Od základní školy jsme byli přátelé s majitelem – p. Mojmír Velký. Jakmile si všiml, že se o pivo více zajímám, nabídl mi práci v pivovaru.

 

Co pro Vás vlastně pivovar U Koníčka znamená?

V 18 letech se mou zálibou stala vášeň pro pivo. Velmi rád jsem poznával "jiná" piva a navštěvoval pivovary a minipivovary, převážně mimo náš region. Takže je to můj koníček.

 

Jaká je Vaše náplň práce a v čem je jiná oproti majiteli?

Mou prací je převážně obchodní činnost. Jednání s hostinskými, kterým dodáváme pivo, dále marketing, propagace a zásobování. Pan Velký je vyučený sládek a je tedy zodpovědný za výrobu a kvalitu piva, avšak je-li to třeba je schopný zastoupit i mou práci.

 

Můžete mi zkráceně popsat výrobu piva?

Základní surovinou je slad, ten si malé pivovary nevyrábí, ale nakupují. Slad se rozšrotuje a putuje do kotle s vodou a 4 hodiny probíhá proces rmutování, kde za určitých teplot dochází k tomu, že se ze sladu do vody uvolní cukry a vzniká hustá sladká kaše (sladinka), kterou přefiltrujeme. Poté ji vaříme s chmelem, aby směs byla hořká. Celý proces trvá 8 hodin. Následně jde pivo do spilky, používáme klasickou otevřenou spilku, která se již tak moc ve velkých pivovarech nevidí. Pivo zde kvasí zhruba 7-10 dní za přídavku kulturních kvasinek. Dále pivo pod mírným tlakem zraje v ležáckých tancích zhruba 40 dní při teplotě 2°C, kde se uvolňuje oxid uhličitý. Když je hotové, nepasterizujeme ho ani nefiltrujeme a rovnou stáčíme do sudů. Vaříme na dva rmuty. Je to návrat ke klasické výrobě. Jelikož malé pivovary nemají tolik peněz na reklamu jako velkovýrobci, jdou cestou kvality, která si zákazníky přitáhne sama.

 

V rámci kvalitního chmelu - používáte přímo "Žatecký poloraný červeňák"?

Ano, používáme. Tato odrůda je v podstatě nejlepší na světě a jsme s ní velmi spokojeni.

 

Často se v reklamě dozvídám, že je pivo nepasterizované a nefiltrované? Co to přesně znamená?

Když se pivo navaří, kvasnice spadnou dolů a následuje tzv. spodní kvašení. Občas se může stát, že se pivo lehce zakaluje - velkovýrobci proto používají filtraci, aby barva zůstala krásně průhledná. Filtrace však není tak škodlivá, jako pasterizace, což je znovu zahřátí piva za účelem zvýšení doby trvanlivosti. Pasterizace sice zvýší trvanlivost, ale bohužel odbourává zdravé látky z piva.

 

Je pivo v Supermarketu stejně kvalitní jako Vaše?

Bohužel piva, která jsou nabízená v Super/Hypermarketech v tomto regionu, jsou převážně nekvalitní. Například na Vysočině je kvalita piv lepší, protože je zde více středních pivovarů a jejich piva jsou k dostání v obchodech.

 

 

Jak se tedy stane obyčejné pivo pivem chutným a vyhledávaným - co je podle Vás základ opravdu dobrého piva?

Použitá technologie, dobře vzdělaný člověk v oboru, čistota, kvalitní originální suroviny a pokud možno nepasterizovat.

 

 

Které pivo je nejoblíbenější?

Nejprodávanější je Ryzák 11°, v závěsu
za ním Grošák a Vraník.

 

 

 

Dostali jste již nějaké ocenění?

Ano, dostali. Nejvíce ocenění máme za tmavá piva. Příjemně voní, mají krásnou tmavou barvu a oproti běžnému černému pivu jsou méně sladká. S pivem Grošák 14% jsme v roce 2007 získali krásné 2. místo. V roce 2008 jsme tuto pozici obhájili, a dokonce postoupili až na 1. místo v soutěži "Cena českých sládků". V roce 2009 obdržel 1. místo také Ryzák. A na nejvýznamnější soutěži Pivní pečeť obdržel 2. místo také 12° tmavý Vraník.

 

Proč děláte speciály jen párkrát do roka?

V dubnu nám začíná pivní sezóna, která končí zhruba v září. V tuto dobu nemáme téměř prostor pro speciály, protože se věnujeme 3 hlavním značkám. Od konce září se nám vytváří prostor a můžeme co 14 dnů vařit speciálek. Avšak plány se musí dělat ohromně dopředu - cca 2 měsíce, což vyhovuje zákazníkům, protože se na ten speciál mohou těšit.

 

Kde se Vaše pivo točí a kde ho lze zakoupit?

U nás prodáváme pivo do PET láhví a sudové pivo, které zavážíme restauracím. Takovým bonusem pro zákazníky je, že pokud přijdou v době od 8 – 16 hod. přes týden, mohou zde zakoupit i bečku. Dále prodáváme produkty spojené s pivem, kryglíky, reklamní trička, později i dresy na kolo aj.

 

Pivo se točí zhruba ve 40 podnicích v tomto kraji. Prohlédnout si je můžete na stránkách ZDE! Vytyčit mohu například KLUB A GALERII U ČERNÉHO KOCOURA v Místku, který je nekuřácký a velmi oblíbený.

 

Jaká je Vaše konkurence v tomto kraji? Jsou to převážně velkovýrobci?

Jelikož jsou lidé velice loajální k pivu Radegast z Nošovic, bude velkou konkurencí právě tento podnik. Velmi zde chybí střední pivovary, po Plzni jsme druhý kraj s nejvíce minipivovary, ty však spíše spolupracují. Lahvové pivo v supermarketech za konkurenci nebereme, nedosahuje totiž tak vysoké úrovně.

 

Je těžké se udržet?

Musím zaklepat - Není, díky vysoké poptávce spíše rozšiřujeme. Jako příklad mohu uvést každoročně pořádaný Koníčkův den, který se koná 1 víkend v červnu, i přes špatné počasí se letos vyčepovalo 40 sudů.

 

Co pro vás znamená dělat své povolání opravdu kvalitně?

Plnit si své povinnosti, být vstřícný k lidem a dělat pivní osvětu, aby lidé pochopili, že existují i jiné piva a nebáli se je vyzkoušet.

 

Proč by měl zákazník nakoupit právě u Vás?

Jsme skromní a nejlepší, jak kdysi pravil zpěvák visacího zámku. (smích) Myslím si, že v tom co děláme, jsme špička, dělají to lidé na správném místě, a dělají to poctivě.

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna? Chcete prodávat i v obchodech?

Je to možné, ale v horizontu pěti let se to nechystá. Chtěli bychom se spíše stabilizovat a dávat pivo do opravdu kvalitních hospůdek. Momentálně nechceme expandovat.

 

Ráda bych poděkovala za čas, který mi Ing. Vít Ulman věnoval, také za prohlídku a ochutnávku v pivovaru. Přeji mnoho spokojených pivařů, další zasloužená ocenění a zákazníky, kteří se nebojí zkoušet nové chutě. Připravujeme pro Vás další povedené rozhovory s osobnostmi, které svou práci dělají kvalitně a s láskou. 

 

Kontakt:

HOSTINEC A PIVOVAR "U KONÍČKA"

Vojkovice 10

739 51 Dobrá

https://www.pivovarkonicek.cz/

 

Pivovar U Koníčka
Mojmír Velký
736 243 059
pivovarkonicek@seznam.cz

 

Hostinec a ubytování U Koníčka

Slavomír Velký

558 651 590

737 941 590

hostinecukonicka@seznam.cz

Diskusní téma: PIVOVAR U KONÍČKA - Rozhovor č. 4

paráda :)

Petr 10.06.2013
Jak to ctu tak mam hnedka chut, musim rict ze Koníček je opravdu nejlepší pivo pod sluncem.. Osvezi, zachutna a rozrechta.. poctiva prace a pivo delane s laskou!! Kdo nezkusil, nepochopí.. :)

Dobrá práce a super rozhovor Kaji ;)

Re: paráda :)

Karolína 10.06.2013
Díky Peťo, vážím si toho.

Přidat nový příspěvek