Chutná snídaně nebo raději čaj o páté?

25.05.2013 16:21

Rebarborový Muffin s domácím vanilkovým cukrem

Mám dobrou zprávu! Rebarbora byla v Tescu v akci za 29 Kč. Levnější tedy téměř o polovinu. Takže se všichni rozhoupejte a něco z ní vyzkoušejte. Co to ta rebarbora vlastně je se dozvíte zde.

Další vychytávkou však bude pravý domácí vanilkový cukr. Něco o vanilce se dozvíte zde. Nenechte se však nachytat jako jsem to udělala já a nekupujte si vanilku v běžném krámku s kořením. Milá a ochotná paní Vám ji doporučí a ještě připomene, že jinde je mnohem dražší. Přesněji to bylo ve Vanille na Anenské ve Frýdku-Místku. Tento malý obchůdek má skvělé koření a většinou opravdu nejlevnější, akorát vanilka tady ve Vanille nebude nejlepší volba. Mám pro Vás tedy záložní plán. Budete si moci vybrat ze tří druhů a cena se k té mojí ani nepřiblíží. Mrkněte Zde. :)

Aby se cukr správně uležel, začneme s ním. Můžete si ho nejlépe udělat dopředu. Hodí se na pečení, vaření a cukrování zákusků či palačinek. Na internetu najdete mnoho receptů, např. vkládání 1 lusku do 1kg cukru (fajnšmekři dávají až 25 lusků na 1 kg cukru). Do sklenice jej můžete vložit jen tak nebo rozkrojený. Pokud vanilku často používáte, můžete zbylé slupky opět postupně vkládat do cukru. Postupy se vkládáním lusku jsou však pomalé a spíše dlouhodobějšího charakteru, výhodou je možnost postupného doplňování cukru. Připravte se však, že vanilka není to samé, jako příchuť vanilka a její chuť Vás možná překvapí. Každopádně bez chemie je to přece lepší.

Náš recept však využije lusk celý a nedodá pouze vůni, ale i chuť. Potřebujete tedy 250 g třtinového cukru (můžete nahradit obyčejným), 1 vanilkový lusk, vzduchotěsnou skleničku, sítko a kvalitnější mixér.Do mixéru vložíme na kousky nakrájený lusk, zacvakneme a mixujeme. Já použila obyčejný multifunkční mixér z Tesca za 300 Kč, váš bude jistě kvalitnější. Mixování trvá chvilku, dle výkonu vašeho robota. Jakmile je cukr i vanilka úplně rozmixovaná, je důležité prosít přes tenké sítko, abychom se zbavili zrníček. Takto hotový cukr vložíme do sklenice a dobře uzavřeme.

Muffinové těsto patří k těm jednodušším, takže svou ruku nesedřete jako u kynutého těsta. Zapněte si troubu na 180°C. Potřebujeme 2 hrnky celozrnné mouky, 1/2 hrnku třtinového cukru a 1 lžíci prášku do pečiva (to odpovídá 12 g sáčku). V míse promícháme a vrhneme se na přípravu mokré složky.

Do mísy přidáme 3/4 hrnku podmáslí a 1/4 hrnku šťávy slité z rebarbory, dále 1/4 hrnku oleje a 2 vajíčka.

Tyto ingredience promícháme zvlášť a přilijeme do předpřipravené misky s moukou a cukrem. Vše promícháme dohromady a nakonec přidáme 300 g okapané rebarbory. Do formy na muffiny dejte papírové cukrářské košíčky a poté do všech rozdělte těsto. Těsto bez rebarbory je zhruba na 12 muffinů, přidáním rebarbory jsme jich však museli 6 přidat. Takže těsto bylo na 18 kousků muffinů.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme min. 15 minut, dokud nezezlátnou a nebudou upečené. (Že je těsto hotové, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí nebo párátkem a vytáhnete ji čistou a neslepenou.) Muffiny nechte vychladnout.

Servírujeme dle fantazie s marmeládou, čerstvým ovoce, ozdobené krémem, marcipánem, polité sirupem, s čajem či kávou, nebo jen tak pocukrované. 

Dobrou Chuť!

Diskusní téma: Chutná snídaně nebo raději čaj o páte?

nejlepší kombinace

Monika 31.05.2013
Tak tohle je nejlepší kombinace a určitě mě po tomhle nebudou bolet zuby - seženu rebarboru a jdu do toho.

Přidat nový příspěvek